(مطالعه موردی:چین)
مقدمه
یکی از ملزومات توسعه و پیشرفت در هر زمینه، داشتن بینش نسبت به محیط، تصمیمگیری به موقع و داشتن برنامه هدفمند جامع و مانع است و این امر میسر نمیشود مگر اینکه امر آیندهاندیشی به صورت صحیح و موفق انجام گیرد. یکی از عواملی که به طور عام در طول تاریخ و به طور خاص در عصر کنونی و آینده باعث تغییر و تحولات سریع در محیط میشود و همچنین برتری ملتها و کشورها را در سطوح منطقهای و بینالمللی رقم میزند، توانایی فنی و دسترسی به فناوری است. انتظار میرود رشد فزاینده تکنولوژی در آینده، شکلدهی اقتداری جهان را همچنان تحت تاثیر قرار دهد. از آنجا که تکنولوژیهای آینده و تحقیقات استراتژیکی که این فناوریها را تقویت میکنند، غالباً آن قدر پرهزینه هستند که صنایع، مسئولیت پشتیبانی از آنها را بر عهده نمیگیرند و از سوی دیگر دولتها نیز به دلیل محدودیت بودجه عمومی نمیتوانند سرمایههای لازم را برای تمام حوزهای تکنولوژی و تحقیقاتی را که دانشمندان یا صنعتگران خواستار آن هستند، تامین کنند. لذا گزینشهایی باید صورت بگیرد که آیندهاندیشی تکنولوژی، زمینه را برای کمک به این گزینشها فراهم میکند.
انتشار کتاب «تصویر آینده» نوشته اف.ال.پولاک در سال 1951 و کتاب «هنر حدس زدن» نوشته بی. دجوونل در سال 1946، تشکیل انجمنهای تخصصی آیندهپژوهی، تشکیل انجمن آینده جهان به وسیله ادوارد کورنیش و دیگران در سال 1966، تشکیل موسسه «رند» در سال 1945 از جمله نشانههای پیدایش آیندهپژوهی مدرن است. اولین تجربه آیندهنگاری ملی توسط ژاپن در سال 1970 تحت عنوان «آیندهنگاری علم و فناوری» انجام شده است. این کشور تا سال 2006 هشت بار ( با افق زمانی 30 سال) این فرایند را تکرار کرده است. فرانسه از سال 1980، انگلستان از سال 1993 و آلمان از 1989 آیندهنگاری را شروع کردهاند. همچنین از سال 1990 موج فزایندهای انجام آینده اندیشی مشخصاً در اروپای غربی و آسیای شرقی به چشم میخورد.
روشهای آیندهپژوهی بر اساس نوع نگاه به آینده و روشهای مطالعه و جمعآوری دادهها به چهار دسته کلی تقسیم میشوند.
1. روشهای اکتشافی و روشهای هنجاری: روشهای اکتشافی به روشهایی اشاره دارند که در پی کشف آیندهاند. این روشها از زمان حال شروع شده و رو به سوی آینده دارند و به اصطلاح رو به بیرونند و تلاش میکنند که تحت شرایط مختلف، کشف کنند که کدام آینده رخ میدهد. اما دسته دیگر، روشهای هنجاریند که «رو به درون» هستند. این روشها از یک موقعیت مطلوب در زمان آینده شروع می کنند و به زمان حال میرسند و چگونگی تحقق آن موقعیت مطلوب را بررسی میکنند.
2. روشهای کمی و روشهای کیفی: روشهای کمی مبتنی بر اعداد و ارقامند و پیشرفتها و توسعههای آینده را در قالب کمی ارائه میکنند. در مقابل روشهای کیفی مبتنی بر نظرات و قضاوتهای کیفی هستند.
3. روشهای مبتنی بر داده (فرض) و روشهای مبتنی بر نظر متخصصان.
4. سایر دسته بندیها: روشهای معطوف به شناسایی موضوعها، روشهای معطوف به برونیابی، روشهای معطوف به خلاقیت، و روشهای معطوف به اولویتبندی از جمله دسته بندیها دیگر هستند.
در اجرا و پیادهسازی فرایند آیندهنگاری از ترکیبی از روشهای پویش محیطی، پیمایش موضوعها، برونیابی روند، درخت ارتباطات، تحلیل ریخت شناسانه، نگاشت ذهن، کارگاه و داستانهای علمی-تخیلی، سناریونویسی، روش تکنولوژیهای کلیدی (حیاتی)، نگاشتن مسیر تکنولوژی، روش دلفی و روش پانل استفاده میشود.
سابقه آیندهنگاری
اولین پروژه آیندهنگاری چین از سال 1992 شروع و در سال 1995 به پایان رسید. این پروژه در سطح ملی و تحت عنوان «تعیین فناوریهای حیاتی» در چهار حوزه اطلاعات، بیولوژی، صنایع و مواد جدید و با همکاری 600 کارشناس انجام شده است. نتیجه پروژه علاوه برتعیین و اولویتبندی 124 فناوری حیاتی، مرجع و راهنمایی برای برنامهریزی 5 ساله نهم علم و فناوری شد.
در سال 1999، پروژه آیندهنگاری دیگری تحت عنوان «آیندهنگاری فناوری صنایع ارجح» در حوزههای کشاورزی، اطلاعات و صنایع پیشرفته انجام گرفت که مهمترین اهداف آن عبارت بودند از:
1. تعیین فناوریهای حیاتی، تعیین و انتخاب رهیافتهای تحقیقاتی، تعیین معیار انتخاب فناوریهای ملی و گنجاندن آنها در برنامههای توسعه.
2. کمک به تصمیمگیریها و برنامهریزیهای علم و فناوری، کمک به برنامهریزی توسعه اقتصادی در سطح ملی، بنگاهها و دولتهای محلی.
3. هدایت فعالیتهای تحقیق و توسعه در موسسات و دانشگاهها.
4. فراهم کردن منبع و مرجعی برای مؤسسات و شرکتها تا آنها در انتخاب فناوریهای آتی از آن مرجع کمک بگیرند.
5.تشویق و ایجاد تعاملات مختلف بین علم، صنعت، مؤسسات، بنگاههای اقتصادی، دانشگاهها، مراکز کارآفرینی و غیره.
در این پروژه بیش از 1200 کارشناس (که بیش از 80 درصد آنها از مؤسسات تحقیق و توسعه و دانشگاهها بودند) از طریق کارگاههای محلی، پرسشنامه، کنفرانس، مصاحبه و اظهار نظر کتبی مشارکت داشتند.
سومین آیندهنگاری چین در سالهای 2004-2003 در سه بخش 1- فناوری اطلاعات و ارتباطات: شامل کامپیوتر، امنیت اطلاعات و شبکههای کامپیوتری، ارتباطات، نرم افزار، اطلاعات جامع و سمعی و بصری 2- علوم حیاتی و فناوری زیستی: شامل فناوری زیستی کشاورزی، علم حیات، صنعت و محیط و دارو و 3- فناوری مواد جدید: شامل مواد با ساختار مدرن، مواد با کارکرد جدید، مواد اطلاعات الکترونیک و مواد نانو انجام شد.
این پروژه در3 مرحله و در زمان 21 ماه به اتمام رسید. مرحله اول شامل طراحی پروژه، تحلیل نیازهای اقتصادی- اجتماعی چین، ارزیابی روندهای علم و فناوری در چین، معرفی فناوریها برای مطالعه در فرایند دلفی (222 فن)، انتخاب کارشناسان (1000 کارشناس ) و برگزاری سمینارهای مشاورهای (40 سمینار)؛ مرحله دوم در بردارنده اجرای دو دور فرایند دلفی؛ و مرحله سوم انتخاب تکنولوژی حیاتی و انتشار نتایج آیندهنگاری بود.
آیندهنگاری چهارم مشابه با سومین پروژه آیندهنگاری و به دنبال آن در سالهای 05-2004 در بخشهای: 1- انرژی (شامل ذغال سنگ، نفت و گاز، نیروی الکتریک، انرژی هستهای، انرژیهای تجدید شونده انرژی هیدروژنی و سایر انرژیهای جدید، حفاظت از انرژی ساختمان، حفظ انرژی صنعت، حفظ انرژی حمل و نقل)؛ 2- منابع و محیط زیست ( شامل محیط اکولوژیکی، منابع معدنی جامد، منابع نفت و گاز، منابع زیستی، منابع آبی و دریایی ) و 3- صنایع پیشرفته (مدل صنایع پیشرفته، مهندسی دیجیتال تجهیزات، اتوماسیون، جریان صنعتی، طراحی دیجیتال صنعت سازگار با محیط، صنعت نانو ، تجهیزات منابع انرژی، تجهیزات حمل و نقل، صنعت فراوری تجهیزات کشاورزی، تجهیزات حفظ محیط زیست، وسایل الکتریک خانگی، مهندسی دریایی) انجام شد. این سه بخش شامل 28 زیر بخش و 261 فناوری مورد مطالعه قرار گرفتهاند.
اهداف عمده
آیندهنگاری کشور چین با هدف تعیین فناوریهای مهم و حیاتی، تدوین سیاستهای پنجساله علم و فناوری، انتخاب رهیافتهای تحقیقاتی، هدایت فعالیتهای تحقیق و توسعه و برنامهریزی علم و فناوری برای دوره 06-2005 (در دور سوم و چهارم) صورت پذیرفته است.
سازمان کاری
الف- آیندهنگاری اول و دوم: سازمان کاری آیندهنگاری دوم (1999) متشکل از کمیته راهبری، تیم فراگیر تحقیق و گروههای تخصصی بود. کمیته راهبری شامل کارشناسان مختلف از نهادهای مسئول برنامهریزی علم و فناوری (از وزارت علم و فناوری) که وظیفه هدایت فعالیتهای تحقیق براساس نیازهای توسعه ملی را بر عهده داشتند.
تیم فراگیر(عیر تخصصی) تحقیق شامل محققانی از خود مرکز تحقیقات ملی علم و فناوری که مسئول سازماندهی، اجرا و هماهنگی فعالیتهای تحقیق، تعیین اهداف تحقیق و تعیین چارچوب کلی آن، تعیین طرح و روش تحقیق، تعیین معیارهای ارزشیابی فناوری و طراحی شاخصهای مربوط، هدایت کارهای تحقیقاتی در هر یک از حوزهها، تجزیه و تحلیل دادهها و تهیه گزارش نهایی بودند.
کمیتههای تخصصی شامل متخصصان حوزههای اطلاعات، کشاورزی و صنایع پیشرفته که معرفی فناوریهای برای بررسی در فرایند دلفی، طراحی پرسشنامه، تجزیه و تحلیل داده در زمینههای تخصصی، ایجاد پایگاه داده و تهیه گزارش نهایی در زمینه تخصصی خود از عمده وظایف کمیتههای تخصصی به شمار میرفت.
ب- آیندهنگاری سوم و چهارم: آیندهنگاری سوم و چهارم زیر نظر وزارت علم و فناوری و تحت راهنمایی مقامات مربوط و با مشارکت وزارت علم و فناوری، مرکز تحقیق ملی علم و فناوری، مرکز توسعه صنعت اطلاعات چین، جامع الکترونیک چین، آکادمی علوم پزشکی چین مرکز ملی توسعه فناوری زیستی چین و جامعه علوم مواد چین انجام شد و ساختار اجرایی آن شامل موارد زیر می شد:
1. کمیته تحقیق و رسیدگی: شامل شورای عمومی آیندهنگاری ملی فناوری، زیر کمیته تحلیل نیازهای اقتصادی – اجتماعی و شش زیر کمیته تخصصی است. شورای عمومی نیز 20 نفر از کارشناسان و محققان مشهور از واحدهای مربوط، رهبران کمیتههای تخصصی که تحت نظارت و سرپرستی دپارتمان برنامهریزی توسعه وزارت علم و فناوری انجام وظیفه میکردند را شامل می شد.
2. شبکههای مشاوره کارشناسی: شامل کارشناسان مشهور از کار آفرینان، دانشگاهها، موسسات، دولت و کارشناسان مشهور خارجی که در مجموع حدود 3 هزار نفر در شش بخش و به طور متوسط 500 نفر در هر بخش همکاری داشتهاند.
تحلیل و تشخیص نیازهای اقتصادی – اجتماعی ملی به علم و فناوری، تعیین عوامل موثر در توسعه علم و فناوری، تعیین اثرات توسعه هر فناوری در اقتصاد و جامعه چین، معرفی فناوریهایی برای مطالعه در فرایند دلفی و هدایت دورهای دلفی و همچنین انتخاب فناوری حیاتی براساس شرایط واقعی چین از مهمترین وظایف کمیته بود.
سؤالات دلفی
پس از اینکه موضوعات و تکنولوژی توسط کمیتهها و پانلهای تخصصی مشخص شد، پرسشنامههایی که حاوی سوالات زیر بودند طی دو دور فرایند دلفی توسط تعداد زیادی از کارشناسان هر حوزه تخصصی تکمیل شد. (موارد داخل پرانتز گزینههای هر سوال است).
1. درجه تخصص یا مهارت (بالا، نسبتا بالا، متوسط، نسبتا پایین، پایین)
2.درجه اهمیت برای چین ( شاخص، بالا، متوسط، پایین، هیچ )
3. فاصله بین چین و کشورهای پیشرو (پیشرفته، موازی، 5 سال عقب، 10-6 سال عقب)
4. سطح تحقیق و توسعه در چین (خوب، تقریباً خوب، متوسط، ضعیف، بد)
5. روش توسعه فناوری (مستقل، در ارتباط با کشورهای دیگر، نوآوری مجدد، تقلید، معرفی)
6. حقوق مالکیت معنوی در 5 سال آینده (بله ، نه)
7. اثر بر توسعه صنایع مدرن
8. اثر بر توسعه و نوسازی صنایع سنتی
9. اثر بر محیط زیست و منابع (بالا، نسبتا بالا، متوسط، نسبتا پایین، پایین)
10. چشم انداز تجاری سازی (بالا، نسبتا بالا، متوسط، نسبتا پایین، پایین)
11. اثر در توسعه رقابتهای بین المللی (بالا، نسبتا بالا، متوسط، نسبتا پایین، پایین)
12. هزینه تجاری سازی (بالا، نسبتا بالا، متوسط، نسبتا پایین، پایین)
13. زمان تحقق و یا زمان موردنیاز برای تجاری سازی ( 5 سال آینده؛ 10-6 سال آینده)
14. اثر بر بهبود شرایط زندگی (بالا، نسبتا بالا، متوسط، نسبتا پایین، پایین)
15. اقدامات موثری که دولت می تواند اتخاذ کند (هدایت استعدادها، تجهیزات و فراهم کردن تسهیلات مورد نیاز برای نوآوری، بهبود ساختار تحقیقات پایهای، افزایش نهادهها مورد نیاز تحقیقات، ایجاد همکاری صنعتی بین صنایع، دانشگاهها و موسسات تحقیق و توسعه، بهبود سیاستها و قوانین)
16. اثر در امنیت ملی
17. سایر پیشنهادها.
یافتههای پروژه آیندهنگاری علم و تکنولوژی در چین
پروژه آیندهنگاری دومرحله کلی (مرحله اول تا معرفی تکنولوژیها و مرحله دوم اجرای دلفی ) و به تبع آن دو برونداد عمده داشت. اول اینکه در اثر همافزایی فکری و ذهنی خبرگان هر حوزه در پانلهای مختلف، کلیه موضوعات و تکنولوژیهایی که امکان توسعه آنها در آینده وجود داشت، مشخص شدند. (مرحله اول) دوم اینکه این تکنولوژیها و موضوعات توسط طیف گستردهای از کارشناسان ارزیابی و الویتبندی شدند (مرحله دوم).
پس از اتمام دو دور دلفی، شاخصهای اهمیت فناوری، منافع اقتصادی فناوری، اثر فناوری بر صنایع مدرن، اثر فناوری بر صنایع سنتی، اثر فناوری بر حفاظت از محیط زیست و استفاده بهینه از منابع، اثر فناوری بر کیفیت زندگی، جایگاه چین در فناوری در مقایسه با سایر کشورها مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و نتیجه سوالاتی از قبیل 1- سطح تحقیق و توسعه فناوری چین، 2- روش تحقیق و توسعه فناوری 3- اهمیت فناوری و 4- تحلیل مزایای اقتصادی فناوری نشان داد که:
– براساس نظر پاسخگویان به طور کلی چین در اکثر حوزها 5 سال و یا بیشتر از کشورهای پیشرو عقب است. به عنوان مثال در زمینه فناوری زیستی از 83 فناوری مورد بررسی در7 مورد همتراز کشورهای پیشرو و در 76 مورد 5 سال ازآن کشورها عقب است.
– به عقیده کارشناسان 303 (63%) مورد از 483 فناوری باید به صورت مستقل (بدون مشارکت با کشورهای دیگر) و در چین انجام گیرد و 180 مورد (37%) در یک کار و پژوهش مشترک با کشورهای دیگر صورت پذیرد.
در حوزههای انرژی، منابع و محیط زیست، مواد جدید و صنایع پیشرفته، تحقیق و توسعه بیشتر باید داخلی باشد تا خارجی.
در حوزه فناوری زیستی هم تحقیق و توسعه داخلی و هم تحقیق و توسعه مشترک باید توسعه یابد.
در زمینه اطلاعات به طور عمده بر تحقیق و توسعه مشترک ( مشارکت برونمرزی) تاکید شده است.
– بر اساس شاخص اهمیت فناوری، اثر بخشی پس از استفاده فناوری، برتری در مقیاس بین المللی، راه رسیدن به پیشرفت، زمان مورد نیاز برای تفوق فناوری و در نظر گرفتن عوامل محدود کننده فناوری، 100 فناوری برتر از میان کل فناوریها و 10 فناوری برتر در هر حوزه معین شد. بر اساس شاخص اهمیت از 100 فناوری حائز رتبه برتر، 26 مورد به حوزه اطلاعات، 22 مورد به حوزه فناوریهای زیستی، 11 مورد به مواد جدید، 5 مورد به انرژی، 20 مورد در زمینه منابع و انرژی و 16 مورد به صنایع پیشرفته تعلق داشت.
در حوزه فناوریهای زیستی 1- فناوری مقابله با آلایندههای محیطی 2- فناوری پژوهش درباره
ژنومهای کارکردی گیاهی 3- فناوری انتقال ژن گیاهی 4- تولید محصولات کشاورزی تراریخته با کیفیت و بازده بالا 5- فناوری کنترل کیفیت محصولات فناوری زیستی 6- فناوری قرنطینه و تشخیص فوری بیماریهای واگیر و انگلی در ردیف فناوریهای مهم قرار گرفتند.
– براساس شاخص مزیت اقتصادی شبکه اطلاعات، فناوری زیستی کشاورزی و فناوری زیستی پزشکی، مواد جدید مرتبط با تولید ساخت و صنعت، فناوری حفظ و نگهداری انرژی ساخت به ترتیب در حوزههای ارتباطات و اطلاعات، فناوری زیستی، مواد جدید و انرژی از الویت مزیت اقتصادی برخوردارند.